این کتاب شرحی است از واقعیت زندگی انسان که بر اساس تمثیلی از " ا. م. رام الله " شکل گرفته است.
در مقدمه کتاب آمده :
در یکی از روزهای اواخر پاییز 1377، ا. م. رام الله (استاد خالق فتاح) در یکی از سخنرانیها تمثیلی درباره " وضعیت زندگی ما " بیان کرد. موضوع این تمثیل " پرندگان مهاجر "بود و درسهایی که میبایست ما از مهاجرت آنها بیاموزیم.
درس آن روز استاد به یک داستان واقعی شبیه بود تا جایی که در آن لحظات بسیاری از شنوندگان ناخواسته خود را به جای پرندگان قرار داده بودند مثَل زدن و استفاده از تمثیل، یکی از روشهای اساسی تعلیم استاد است و تمثیلهای فراوانی تا کنون از ایشان شنیده شده.
تمثیلهایی چون مجذوب خورشید، باغبان، کودک ِمادر، خانهی تاریک، شاه خفته، چهل چشمه، کشتی نجات، خانهی آتش و زمین وجود از آن جملهاند که پیش ازاین در کتاب " جریان هدایت الهی " (برگرفته از سخنرانی های ا. م. رام الله ) به چاپ رسیدهاند1.
چند ماه بعد، یک شب استاد همان تمثیل پرندگان مهاجر را به شکل داستانی نسبتاً کوتاه و خلاصه تعریف کرد.
اصل این کتاب در واقع همان تمثیل است لیکن با شرحها و اضافاتی که ما بر آن افزودیم. در افزودن این توضیحات حتیالمقدور از تعلیمات و نقل قولهای استاد بهره گرفتیم.
از آنجا که قصدمان بیانی هر چه کوتاه تر از " شرح تمثیل " بود بنابراین در بسیاری از موارد مطالبی را حذف و " گاه " برای نشان دادناین حذف ها از علامت ".... " استفاده کردهایم.این کتاب خلاصه و گزیدهایست از تمثیل رویای راستین. بدون هیچ تعارضی باید گفت که " رویای راستین " داستان نیست بلکه آن " تعلیم است، زیرا بر اساس تعلیمات، این تمثیل را شرح دادیم...
تدوین و شرح داستان: پیما الهی
نقاشی: منیژه ارونقی
به کوشش پریا
تهیه کنندگان:
پیما الهی ـ منیژه ارونقی ـ پریا