و مكروا و مكر الله( قسمت دوم)
(استخراج هايي از تفسير آية و مكروا و مكر الله و الله خير الماكرين)
دشمن سعي ميكند كوه تو را كاه جلوه دهد و از كاه تو كوه بسازد. او در صدد است عيبي از تو بيابد يا عيبي از تو بسازد و آرزو دارد كه يك كلاغ را يکصد كلاغ كند. او سعي ميكند هر چيزي را كه درباره تو ميداند بر عليه تو بكار ببرد.
حسنهاي تو حزنهاي اويند پس از او كينه به دل نگير كه ميخواهد حزنهايش را بزدايد. او اينكار را از طريق ناديده گرفتن حسنهاي تو ميكند. اين طبيعي است كه دشمن سعي كند هر طوري كه ميتواند به تو ضربه زند، به تو حسد داشته باشد و تو را بدبينانه ببيند.(1)
اگر شنيديد كه منافقي در حال دفاع از حق است باور نكنيد زيرا هيچ حقي موافق منافقان نيست و هيچ منافقي به واقع حامي حق نيست. اگر منافق را در راستي و درستي ديديد بدانيد كه حقهاي در كار است و بزودي بازي وارونه خواهد شد.(2)
اگر كسي به مقدسات تو توهين كرد توهين او را با توهين جواب نده. غيرت مقدسات را هوشمندانه و مدبرانه نمايان كن. نگذار مقدساتات به نقاط ضعفات مبدل شود. اگر مقدسات الهي تو بيحرمت شدند، تفكر كن و خردمندانه تصميم بگير آنگاه ريشهايترين، كوبندهترين و مؤثرترين واكنش ممكن را نشان بده ابتدا سعي كن كه بيطرفانه و بدون تعصب، واقعيتها و نشانهها را آشكار نمايي. توهينكننده را آگاه كن و با روشنگريات او را هدايت كن اما اگر او به عمد و دانسته توهين كرد، اگر قصد او براي ضربه زدن جدي بود، عادلانه و متناسب، مجازاتاش كن و نتيجه كارش را به او برسان.(3)
بسياري از حرفها هستند كه ظاهراً درستاند اما باطناً اشتباهند. به ظاهر راستاند ولي در باطن دروغاند.(4)
هيچ منافقي قابل اعتماد نيست پس به هيچ منافقي و كسي كه آلوده به نفاق است اعتماد نكنيد و براي خبرهايش اعتبار چنداني قائل نشويد.(5)
اخبار رسانههاي عمومي و مخصوصاً تلويزيون و نشريات، عموماً حاوي دروغها و تحريفات فراوان است. بنابراين در برخورد با اخبار رسانههاي عمومي و هنگام شنيدن حرفهاي مردم با هوشياري و تعمق مواجه شويد. به عين وقايع، اگر كاملاً مستند و همراه با شواهد و نشانههاي كافي باشند تا حد زيادي اعتماد كنيد اما به تحليلها، تفسيرها و نتيجهگيريهايي كه ارائه ميدهند اساساً اعتماد نكنيد و اهميت زيادي براي آن قائل نشويد.(6)
رسانههاي عمومي از ابزارهاي سيستم تبليغاتياند و سيستمهاي تبليغاتي داراي عناصر بنيادي دروغ و فريب و حقهبازياند بنابراين هرگز نميتوان از درستي اخبار آنها مطمئن بود و بلكه هميشه بايد با شك و ترديد به آنها گوش كرد مگر در مواردي كه عين يك واقعه آنهم بصورت مستند و از طريق رسانههاي غيرهمگرا مطرح ميشود.(7)
وقتي قلم دست دشمن است از او انتظار نداشته باش كه در تأييد تو و براي تو بنويسد. توقع عاقلانه اين است كه بداني او بدترين چيزها را درباره تو خواهد گفت و نوشت و هر طوري كه بتواند تو را تخريب خواهد كرد.(8)
براي دروغهايي كه دشمن درباره تو ميگويد و ميسازد اهميتي قائل نشو اما پاسخ مناسب و به هنگام را فراموش نكن و مترصد باش تا در فرصت مناسب دروغها و دروغگويي او را فاش كني و او را از كار بيندازي.(9)
بسياري از سياستبازان مانند صيادان و شكارچيان پرندگانند و همان كاري را با مردمان خود ميكنند كه آنها با پرندگان اسير خود انجام ميدهند. حرفهايشان را باور نكن. فريب تبليغات و اخبار آنها را نخور كه هر چه ميگويند براي استعمار و اسارت تو است. هر چه ميگويند، بدان دروغ و فريبي در آن نهفته است. حتي وقتي كه ظاهراً راست ميگويند. ممكن است چند باري راست بگويند اما ميخواهند تو را فريب دهند تا تو به آنها اعتماد كني و بعد بايد منتظر دروغي بزرگ باشي. سياستبازان و قدرتطلبان و منافقان هميشه بر ضد حق و مردان حق بودهاند و همواره از هر طريق در تلاش بودهاند تا حق و حقپيشهگان را محكوم سازند. حتي وقتي كه ظاهراً آنها را تأييد كردهاند زيرا اين تأييد ظاهري مقدمه يك محكوميت ناگهاني بوده است. پس هرگز به رسانهها و ماهوارهها و اخباري كه از طريق آنها منتشر ميشود اعتماد و اعتنا نكن زيرا آنها همواره در كنترل سياستمداران بوده است.(10)
خودت كشف كن و سپس بپذير. باور كردن حرفها و باورهاي ديگران، روش حقيقتجويان نيست.(11)
ببين چه كسي ميگويد چيزي هست يا چيزي نيست. اگر او از صالحان و صديقان نيست، نپذير...(12)
حاكمان زورگو و زورمندان باطلپيشه براي بياثر ساختن حضور بزرگان، به هر حقه و دروغي متوسل شدهاند و بعد از اين نيز ميشوند. آنها به هر حيلهاي دست ميزدند تا تعليم و حركت مردان حق را بياعتبار سازند و بركات حضور آنان را بپوشانند. براي چنين تهاجمي تبليغات لازم بود و عواملي كه بتوانند اين تبليغات را به راه انداخته و ادامه دهند. تحريف كردن، به تمسخر گرفتن، بايكوت، تظاهر به كماهميتي و بياهميتي موضوع، ايجاد شواهد جعلي و توخالي، برچسب زدن، نسبت دادن موارد نفرتانگيز و منفور به حريف، طراحي تهمتها و توطئهها و تنظيم اعترافات دروغين (...) از روشهاي معمول چنين تبليغاتي بوده است. براي افزايش تأثير تبليغات، تكرار و تداوم آن و بيان گاه به گاه آن، آن هم به صورتهاي مختلف، بعنوان يك راه حل مؤثر اعمال ميگرديد. اگر در چنين مواردي تبليغات سمي و سمپاشيهاي ذهني مؤثر واقع نميشد، حكومتهاي فاسد، به تهديد و ترساندن روي ميآوردند و روش مستقيمتري را در تهاجم به كار ميبستند. اين روش تهاجم در نهايت به برخورد رو در رو و فيزيكي منجر ميگرديد.(13)
در طول تاريخ سياستمداران و قدرتطلبان هميشه دروغ گفتهاند و هميشه دروغ خواهند گفت. به هيچ چيز آنها نبايد اعتماد كرد مگر به اينكه هميشه نيرنگ و حقهاي در جيب دارند.(14)
به هيچ حرف دشمن نبايد اعتماد كرد چون دشمن با همه حركاتش، قصد ضربه زدن و مغلوب ساختن تو را دارد.(15)
وقتي قدرت و تبليغات در دست دشمن است منتظر باش تا تو را منفور، منحرف، خطاكار، دروغگو و خطرناك معرفي كند و آنطور كه تو نيستي تو را نشان دهد. اين طبيعيترين واكنشي است كه دشمن در برابر تو خواهد داشت.(16)
عموماً تبليغات آميخته به دروغ است پس هرگز به تبليغات اعتماد نكن. تبليغات در نهايت ميخواهد چيزي را به تو بقبولاند و براي اين قبولاندن ممكن است از هر حقهاي استفاده كند پس هرگز آن را درست ندان چون هميشه واقعيت را بسيار كوچكتر يا بزرگتر از آنچه هست نشان ميدهد و بلكه دروغ را بعنوان واقعيت و واقعيت را بعنوان دروغ بيان ميكند.(17)
حرف مشتركي كه دو منبع خبري متضاد و غيرهمسو ميگويند بسيار بيشتر از حرفهاي دهها منبع خبري همگرا، قابل اعتماد است.(18)
انسانها و چيزها نه كاملاً خوباند و نه كاملاً بد. و تبليغات اصولاً ميگويد چيزها يا كاملاً خوباند يا بد.(19)
با بدبينها و بدبينيها، بدبينانه برخورد كن. وقتي دروغگو حرف ميزند اگر با بدبيني به او گوش نكني، به خودت دروغ گفتهاي. اگر در برخورد با كسي كه منكر واقعيات و نشانههاي واقعي است خوشبين و پذيرنده باشي، تو نيز واقعيت و نشانههاي واقعي را انكار كردهاي. تو ميتواني بدبيني را با بدبيني و دروغ را با انكار آن پاسخ دهي و به دروغگو راستش را نگويي چون آن راست را هم به دروغ تبديل ميكند. دروغ دروغگو را به خودش برگردان و مكرش را متوجه خودش كن. بدبين را با بدبينياش مواجه ساز و كافر و كفر و افكار او را نپذير.(20)
محبوبترين انسانهاي تاريخ بشر، غالباً در مقاطع كوتاهي از زمان، در نظر اكثر مردم، منفورترينها بودهاند. به ياد داريد در زندگي نوح و ابراهيم و لوط و موسي و داوود (ع) كه همگي از بزرگترين موجودات عالم بودهاند، همين بوده. يوسف در ميان برادرانش و مسيح و محمد و اكثر انبياء ديگر هم، در ميان مردمان خود، همين مقاطع را تجربه كردهاند.(21)
منافقان و منكران حق همه چيز را بدبينانه نگاه ميكنند و محكوم ميكنند. آنها بر ضد هر حقي موضع ميگيرند و به هر حريمي تجاوز ميكنند زيرا خود آنان پيش از اين محكوم شدهاند و حريم خود را از دست دادهاند... از عيبجويي و توهين و تمسخر آنها واهمه نداشته باش زيرا همه منافقان و منكران حق از لعنت هلاككننده خداوند تغذيه ميكنند و به مدد آن به حيات غمانگيز خود در قبرستان ادامه ميدهند...(22)
اگر دشمن به تو گفت «ماست سفيد است» حرف او را باور نكن چون در باطن حرف او دروغي نهفته است. او قسمتي را به تو راست ميگويد تا قسمت دروغ را به تو بقبولاند. اگر از دشمن قبول كردي متوجه ميشوي كه منظور او سفيد بودن ماست نبوده بلكه اين بوده كه شير سياه است.(23)
از قضاوت ديگران نترس. از اينكه از قضاوت ديگران بترسي، بترس. اگر هستي چه نيازي به رد و قبول ديگران داري و اگر نيستي اين چه حماقتي است كه دروغهاي خودت را باور كني. اگر محكومشدني هستي بدان كه في الحال محكومي و اگر حقيقت با تو است چه باكي از قضاوت بدبينانة ديگران داري. چه كسي ميتواند حقيقت را به خيال خود محكوم كند و خود به واقع محكوم نشود. اگر همه تو را قبول كنند تو مثل همه ميشوي. بيشتر انسانها در تصرف تاريكياند پس آنگاه واي بر تو. اگر كسي كه خداوند محكومش كرده تو را به واقع تأييد كند تو خود از محكومشدگان خداوند هستي.(24)
وقتي كه نيازمند تأييد ديگراني بدان كه خداوند تو را تأييد نكرده است وقتي افكاري كه ديگران دربارة تو دارند برايت مهم است بدان كه مهمترين معناي زندگيات را هنوز نيافتهاي. ديگران چه كاري با تو ميتوانند بكنند؟ نهايتش آن است كه تو را بكشند. پس اگر تو عاشق خدايت هستي و مشتاق ديدار او، اين بزرگترين كاري است كه آنان ميتوانند برايت انجام دهند.(25)
به تحقيق بپذير نه به تبليغ . (26)
برگرفته از درس های هنر مبارزه متعالی- اثر ایلیا «میم»